tirsdag 2. februar 2010

Øyhopping

Dette er en ferieform jeg har benyttet meg mye av de siste årene, og Hellas er da selvsagt favorittlandet.
Hellas har liksom alt: Sol, nydelige strender, shopping, masse å oppleve, man møter folk fra hele verden, grekerne er veldig imøtekommende og hyggelige, og veldig glad i barn. 


Hvor skal man reise?

Det er bare til å finne et kart over de greske øyene. Sjekk internet for å mer info . Noen aktuelle og fine steder å lete er  http://www.islanstrolling.com/ - her finner dere også et forum hvor man kan stille spørsmål. Denne siden er norsk.

En annen side jeg har brukt mye for å finne info om hvilken øyer jeg ønsker å besøke, er Matt Barrett's side http://www.greektravel.com/ . Matt Barrett var faktisk på øyen Lesvos, og stedet Vatera samtidig som oss da vi var der i 2009 :)

Det er veldig mange øyer å velge mellom -  noen øyer er mer partyøyer enn andre, noen øyer er mer turistpreget enn andre, noen øyer er store, som Kreta, Rhodos, Lesvos og Chios og behovet for bil er noe større på disse øyene hvis man vil oppleve hele øyen når man er der. På kykladene, som vel er der de fleste nordmenn tar turen, så er det kortere avstander og buss går helt fint. Men også her er det jo kjekt med leiebil slik at man står friere til å stoppe der man vil og opppdage steder man gjerne ikke ville ha gjort ellers :)

Så valget er stort når det gjelder å finne ut hvilken øyer man vil besøke, men bruk internett - der får du masse info :)

Bestille overnatting?

Vel - når man ankommer øyene står det et stort antall mennesker på kaien som gjerne vil leie ut nettopp sitt sted til deg. Man kan da velge pris og sted etter ønske. Turistinformasjonen er også et fint sted å begynne. Ellers går det jo fint at å bestille på nett også, men kan lett bli noe dyrere.
Tidligere bestilte jeg aldri, men nå når jeg har et lite barn har jeg bestilt på forhånd. Fordelen er da at man slipper å lete etter sted, men ulempen er at man da er "låst" til dette stedet.

Når man velger øyer er det også lurt å sjekke om det går båter mellom de ulike øyene, tidspunkt og hvor ofte de går - i noen tilfeller kan det nemlig skje at det bare går båt 1 (noen få) gang i uken mellom de akkurat de øyene du skal til, mens det mellom de mest populære kyklade øyene, som Naxos, Paros, Ios, Santorini går flere avganger hver eneste dag :)

Noen øyer:
Anti-Paros er en populær øy for mange. Her treffer du mange nordmenn som reiser hit år etter år og bor her hele ferien. Jeg har vært på besøk her flere ganger, uten helt å skjønne hvorfor noen holder ut i 3-4 uker på denne øyen, men de har sikkert opplevd noen jeg ikke har ;) Uansett - det er en fin øy, rolig og grei for barnefamilier. En lang shopping gate med masse souvenirbutikker, og fine spisesteder. Har derimot vært på tur rundt hele øyene med båt - og dette var en opplevelse som anbefales :) Det er visst mange som tilbyr denne turen nå, så sjekk ut. Så øyen har masse å by på - men 3-4 uker.....hmmm...

Milos, Sifnos og Serifos er tre øyer som også anbefales, men som ikke så lett lar seg kombinere med kykladene. Nydelige strender, men noe mindre "liv" her enn på kykladeøyene. Men også her har jeg truffet mennesker som reiser hit igjen og igjen - man finner tydeligvis sine favoritter, slik som jeg har funnet landet Hellas :)

Naxos, Santorini, Paros, Anti-Paros og Ios er gjerne de mest besøkte øyene av oss nordmenn.  Med unntak av de typiske charterøyene, som Kreta og Rhodos.

Mykonos og Syros er også blant Kykladeøyene. Ios og Mykonos har nydelige strender men er gjerne noe party-preget :)

Hvordan komme seg til øyene?

Jeg har vanligvis flydd enten til Athen eller Santorini, som begge er greie utgangspunkt for øyhopping. KLM eller Lufthansa har greier ruter til Athen, mens Norwegian flyr deg direkte til Santorini.

Så er det videre med båt enten fra havnebyen Pireaus (Athen) eller fra havnen på Santorini. Det finnes speedbåter, som er store båter som tar kortere tid men koster det dobbelte av det "slowboat"'/fergene gjør. På de store fergene sitter man vanligvis ute på dekk, dersom man ikke har bestilt sete innendørs, så vær tidlig ute med å finne deg en plass da de beste plassene går først.

Blue Start Ferries - en av de store fergene - her i havne byen Pireaus/Athen

Dette bildet er av en highspeed-båt som tok oss fra Serifos til Milos

Det går også fly mellom en del av øyene, men lurt å bestille dette på forhånd i såfall, da det ofte blir fullt tidlig.
God tur !

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar